Pasty do zębów to nieodzowny element codziennej higieny jamy ustnej. Jej zadaniem jest skuteczne usunięcie resztek jedzenia i bakterii z powierzchni zębów oraz dostarczenie niezbędnych składników mineralnych. W sklepach możemy znaleźć ogromną ilość rodzajów past do zębów i często nie wiemy, która będzie odpowiadać naszym indywidualnym potrzebom. Podpowiadamy, czym charakteryzują się poszczególne typy past.
Są to pasty najczęściej spotykane w sklepach i aptekach. Zawierają podstawowe składniki, które działają przeciwbakteryjnie, pieniąco, ścierająco. Posiadają również substancje smakowo-zapachowe, czasem wyciągi z roślin oraz witaminy. Takie pasty spełniają swoje główne zadanie, chronią zęby i dziąsła przed zagrażającymi im schorzeniami.
Pasty dla dzieci wyróżniają się brakiem fluoru - lub jego niską zawartością - który z kolei jest zastąpiony ksylitolem działającym przeciwpróchnicowo. Przy wyborze takiej pasty warto zwrócić uwagę na to, czy w składzie nie pojawiają się parabeny, dwutlenek tytanu, substancje konserwujące czy sacharyny. Natomiast wyciągi z aloesu lub mięty są wskazane - poprawiają smak pasty.
Jak sama nazwa wskazuje, zadaniem tych past jest wybielanie zębów, najczęściej o 1 lub 2 odcienie. Wyróżniają się dodatkowymi mechanicznymi środkami ścierającymi takimi jak granulki czy drobinki. Mogą być też uzupełnione o substancje chemiczne, dzięki którym rozpuszcza się osad nazębny, co ułatwia jego usunięcie. Warto jednak pamiętać, że pasty wybielające nie są w stanie wybielić przebarwień zębiny. Ponadto stosowanie takiej pasty dłużej niż 2-3 miesiące nie jest wskazane.
Nadwrażliwość zębów jest spowodowana osłabieniem szkliwa i odsłonięciem kanalików zębowych. Objawia się to uporczywym bólem podczas spożywania zimnych, gorących czy kwaśnych pokarmów. Pasty do zębów nadwrażliwych mogą odpowiednio zabezpieczyć szkliwo i kanaliki, dzięki czemu uniemożliwiają bodźcom dotarcie do silnie unerwionej miazgi zębowej. W ich składzie dodatkowo znajdziemy chlorek, stront, azotan potasu, hydroksyapatyt lub też podwyższone stężenie aminofluorków i stabilizowany związek cyny.
Paradontoza to schorzenie, które najczęściej prowadzi do przedwczesnej utraty zębów. Pasty chroniące przed paradontozą zawierają składniki, które przeciwdziałają zapaleniu dziąseł i łagodzą jej objawy. Są to głównie wyciągi z takich ziół jak szałwia, rumianek, anyż, melisa, eukaliptus czy rozmaryn. Dodatkowo znajdziemy w niej mleczan glinu (hamujący krwawienie dziąseł), koenzym Q10 (o właściwościach regenerujących) alantoine (przyspieszająca gojenie) lub chlorheksydynę.
Nie są to oczywiście wszystkie rodzaje past dostępnych na rynku. W sklepach pojawiają się wciąż nowe propozycje past z najróżniejszymi właściwościami. Należy jednak pamiętać o głównym celu stosowania pasty do zębów, czyli zachowaniu zdrowia jamy ustnej. Chcąc wybrać jak najlepszą pastę dostosowaną do naszych potrzeb, warto skonsultować się z lekarzem stomatologiem lub higienistką stomatologiczną.