Przebarwienia na szkliwie są problemem powszechnym. Zęby z wiekiem łatwiej chłoną barwniki, przez co im jesteś starszy, tym bardziej są one podatne na utratę bieli. Największy wpływ na przebarwienia ma higiena oraz to, co jesz. Z nami dowiesz się, jakich produktów unikać bądź ograniczyć ich spożywanie. Przed Tobą lista 8 produktów, które najbardziej przebarwiają zęby.
Wróg białego uśmiechu numer jeden. Wystarczy spojrzeć na brunatny osad, jaki po sobie zostawia. A teraz pomyśl, że właśnie “to” trafia na Twoje zęby! Jeżeli jesteś urodzonym kawoszem, dodaj do kawy odrobinę mleka. Częściowo zmniejszy ono szkodliwe działanie barwników zawartych w “małej czarnej”.
Wino uwielbia zostawiać plamy. Nie tylko na ubraniach, ale również na zębach. Szczególnie wino czerwone, którego kwas uszkadza szkliwo. Dzięki niemu osad z łatwością pokrywa Twoje zęby. Pamiętaj, by w trakcie degustacji wina nie jeść owoców. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie bogaty w wapń ser.
Z herbatami jest różnie. Wszystko zależy od ich koloru. Im ciemniejsza barwa, tym gorzej dla Twoich zębów. Stąd największe spustoszenie na uzębieniu wyrządza herbata czarna. Pozornie jej zielona odmiana powinna mieć łagodniejsze w skutkach działanie. Niestety nawet ten rodzaj gdy za długo będzie się zaparzał może powodować przebarwienia.
Na pewno widziałeś swój język po zjedzeniu jagód. Ten sam osad trafia na Twoje szkliwo. Jeżeli regularnie dbasz o biel swoich zębów powinieneś unikać częstego spożywania jagód jeżyn, a także wiśni. Lepiej sięgnij po jabłka lub pomarańcze.
Sztuczne barwniki oraz kwasy skutecznie przebarwiają Twoje zęby. To one niszczą szkliwo przez co zęby są mniej odporne na działanie substancji barwiących. W następstwie dochodzi również do nadwrażliwość zębów, które bez zdrowego szkliwa są podatne na ból.
Kolorowe landrynki, żelki czy cukierki są wrogiem dla zdrowego uzębienia. Zawarte w nich sztuczne barwniki osadzają się na zębach niszcząc ich szkliwo. Mimo że ślina dobrze radzi sobie z usuwaniem tego typu osadów, lepiej ogranicz ich spożywanie.
Fakt, mają wiele leczniczych właściwości i są zdrowe, ale buraki również negatywnie wpływają na biel Twojego uśmiechu. Wszystko przez głęboki, czarno czerwony kolor. Równie szkodliwie na kolor zębów działa kapusta czerwona, marchew i pomidory.
Na koniec zostawiamy najgorsze zło (nie tylko dla zębów). Papierosy wraz z substancjami smolistymi dosłownie zabijają zdrowy uśmiech. Zęby osoby palącej żółkną a czasem wręcz brązowieją. Jeżeli chcesz się cieszyć olśniewającym uzębieniem, unikaj tego nałogu jak ognia.
Podejrzewamy, że wiele z tych produktów na stałe trafiło do Twojej codziennej diety. Radzimy ograniczyć ich spożywanie, ale zaznaczamy: Nie musisz z nich bezpowrotnie rezygnować! Jeżeli regularnie odwiedzasz swojego dentystę, przebarwienia zębów nie będą Ci straszne. W naszym centrum stomatologicznym bez problemu przywrócimy blask Twoim zębom, a wszystko to w miłej i przyjemnej atmosferze.