photo

3 fakty o witaminie C

2018-02-23

Mimo że to jedna z najpopularniejszych witamin, okazuje się, że niektórzy z nas niewiele wiedzą na jej temat. Najwyższa pora to zmienić! ;-) Przedstawiamy 3 fakty o witaminie C.

Zwłaszcza podczas najchłodniejszej z pór roku przypominamy sobie o cennych właściwościach witaminy C. To właśnie zimą ogrzewamy się herbatą z cytryną oraz staramy się do naszej diety przemycać produkty bogate w ten składnik, aby wzmocnić odporność organizmów i uniknąć przeziębień. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć na jej temat?

Witamina C = kwas askorbinowy

Zakłopotaniem u wielu kończy się spotkanie z właściwą nazwą, która brzmi - kwas askorbinowy - a dla ciekawskich z łaciny - acidum ascorbicum. Mówiąc prościej - witamina C to związek organiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C

Zgodnie z przyjętymi ustaleniami organizm dorosłego człowieka dziennie potrzebuje ok. 80 mg witaminy C, choć wielu naukowców twierdzi, że jest to dawka minimalna, którą w rzeczywistości powinniśmy wielokrotnie pomnożyć. Zapotrzebowanie jest zależne od kilku czynników - m.in. od tego, jaki styl życia prowadzimy. Jeśli regularnie uprawiamy sport, pracujemy fizycznie lub któregoś dnia jesteśmy bardziej aktywni, powinniśmy zagwarantować sobie większą dawkę witaminy C. Warto również dostarczać ją w większych ilościach, jeśli jesteśmy narażeni na silny lub długotrwały stres. Większe zapotrzebowanie na tę witaminę mają również:

  • osoby starsze,
  • kobiety karmiące piersią,
  • osoby zmagające się z nadciśnieniem,
  • osoby chorujące na cukrzycę,
  • osoby zmagające się z zaburzeniami czynności jelit.

Cytryna nie jest najbogatszym źródłem witaminy C

Myśląc o witaminie C na myśl od razu przychodzą nam cytryny. Niezgodnie z przeświadczeniem wielu z nas, nie są one jednak bogatym źródłem tej witaminy. W 100 g soku z cytryny jest tylko 53 mg witaminy C. W wielu produktach pochodzenia roślinnego znajdziemy jej znacznie więcej. Bogatszymi źródłami witaminy C są:

  • truskawki - 58 mg w 100 g
  • brokuł - 89 mg w 100 g
  • natka pietruszki - 178 mg w 100 g
  • czarne porzeczki - 180 mg w 100 g
  • papryka chili - aż 242,5 mg w 100 g!

Na koniec

I jak - znaliście te fakty o witaminie C? Niektóre kwestie mogły Was zaskoczyć. Jedno jest pewne obecność witaminy C w codziennym menu to obowiązek! ;-)